Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
412
Hány dm3 hidrogént tartalmaz 3 mol ideális összetételű 25°C-os, 0,1 MPa nyomású durranógáz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
3 mol durranógázban van 2 mol hidrogén és 1 mol oxigén.

Ha csak annyit tudunk, hogy ez a standardállapot és 1 mol gáz térfogata 24,5 `dm^3`, akkor 2 mol gáz térfogata `2*24.5` = `color(red)("49 " dm^3)`.

Ha már ismered az egyetemes gáztörvényt, akkor:

p = 100 000 Pa

V = ?

n = 2 mol

R = 8,314 `J/(mol*K)`

T = 25 °C = 298,15 K

pV = nRT

V = `(nRT)/p` = `(2*8.314*298.15)/100000` = 0,04957 `m^3` = `color(red)("49,57 " dm^3)`.

Az eltérés abból adódik, hogy a standardállapot légköri nyomásra van számolva, ami kb 101325 Pa.
0