Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyszerű fizika kérdésben segítene valaki?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
728
Veszteség nélküli transzformátor 200 W teljesítményt vesz fel. Primer tekercsén 600,
szekunder tekercsén 1000 menet van. A primer tekercsen I eff=870mA erősségű áram folyik.

1. Mekkora a primer tekercsre kapcsolt váltakozó feszültség csúcsértéke?

2. Mekkora a szekunder oldalon mérhető feszültség effektív értéke?

3. Mekkora ellenállással terheltük a szekunder kört?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, feszültség, bme, elektromosság, áram
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Ha a primer teljseítmény 200 W és az áramerősség 870 mA, azaz 0,87 A, akkor az effektív primer feszültség 200/0,87=230 V.
Ekkor ennek csúcsértéke (mivel szinuszhullámról van szó valszeg) ennek √2-szerese, azaz 325,1 V.

Mivel a szek. tekercs 1000/600-szorosa a primernek, ezért a szek. eff. fesz is ennyiszerese lesz a prim. eff. fesznek, azaz 383,3 V.

Mivel nincs veszteség, a szekunder kör is 200 W-os, így pedig az eff. fesz ismeretében az eff. áramerősség 200/383,3=0,522 A. Ekkor pedig az ellenállás 383,3/0,522=734,4 ohm.
0