Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Emelt fizika érettségi feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
683
Kérlek segítsetek megoldani ezt a feladatot, Egy vashídb19,5 tonnás roncsdarabját fél perc alatt emelték egyenletesen a víz felszínéig a 9m mély Dunából. Mekkora teljesítménnyel emelték fel a víz felszínéig a roncsot?(A vas sűrűsége 7800kg/m^3, a víz sűrűsége 1000kg/m^3) A segítséget előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Szia!

Ha a vasdarab tömege 19,5 tonna, azaz 19.500 kg, akkor térfogata a sűrűségéből adódóan 19500/7800=2,5 m3.
Ennyi vizet is szorít ki, mikor a Dunában van, melynek tömege 2,5×1000=2500 kg. Mikor elkezdik kiemelni, hiába 19,5 tonnás a cucc, mivel hat rá a felhajtóerő, annyival kevesebbnek érzékeli, amennyi vizet szorít ki, így valójában ez csupán 19,5-2,5=17 tonnás, 17000 kg-os.

Azaz a feladat tulajdonképpen az, hogy mennyi energia szükséges egy ekkora tárgy 9 méterrel való megemeléséhez, ezt pedig már ki tudjuk számolni:

E=m×g×=17.000×10×9=1.530.000 J.

De ezt a daru fél perc, azaz 30 s alatt végzi el, így a daru teljesítménye:

P=E/t=1.530.000/30=51.000 W=51 kW.
0

Nagyon szépen Köszönöm!
0