Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

!!!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
698
Egy medencet 24 ora alatt tudnak megtolteni 2 vizcsapon keresztul.Ha az egyik ap 8 ora hosszat a masik csap 12 ora hossat van nyitva akkor a medence 40%-a telik meg vizel. Hany ora alatt telne meg a medence,ha csak az elso vagy a masodik vizcap lenne nyitva?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az első csap által leadott vízmennyiség legyen x, míg a másdik által leadott y. Ekkor ha az első 8 órát van nyitva, míg a 2. 12 és csak 40% telik meg (ez az egész 0,4 része):

8x+12y=0,4

Ha viszont mindkettő nyitva van, akkor csupán 24 óra kell a teljes feltöltéshez, de ezalatt mindkét csap üzemel, azaz:

24x+24y=1

Ha az első egyenlet kétszeresét kivonjuk a másodikból:

24x+24y-(8x+12y)×2=1-2×0,4
8x=0,2
x=0,025

Tehát az első csap egy óra alatt a medence 0,025-öd részét tölti fel, azaz a teljeshez 1/0,025=40 óra kellene.

Most pedig határozzuk meg y-t, mondjuk az első egyenletből:

8x+12y=0,4
8×0,025+12y=0,4
0,2+12y=0,4
y=0,01666

Tehát a második csappal 1/0,0166=60 órára lenne szükség.
1