Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

AKI TUD SEGITSEN

Főoldal » Általános iskola » Matematika
730
Ket szam osszege 150. Hatarozd meg a szamokat,ha az egyik szam negyszerese a masiknak !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Legyen a kisebbik szám x. Ekkor a nagyobbik, mivel négyszerese ennek, 4x. Így az összegük 4x+x=5x mely egyenlő 150-nel.
Ekkor x=150/5=30.
Tehát a ksiebbik szám 30, míg a nagyobbik 120.
1

Vegyük az egyik számot x-nek , ekkor a másik szám 4x.
Ezeket összeadva kapjuk a 150-et
Egyenlet:
x+4x=150
5x=150
x=30 Tehát az egyik szám a 30 a másik pedig 4*30, azaz 120, és a kettő összege valóban 150.
1