Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitenénetk?

Főoldal » Középiskola » Matematika
643
97 db. egymás utáni természetes szám négyzetes középarányosa 100-zal egyenlő.Határozd meg a számok számtani középarányosát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
n,(n+1),(n+2),...,(n+96) az egymásutáni számok.
√([n2+(n+1)2+...+(n+96)2]/97) = 100
n2+96n-952 = 0
Másodfokú megoldóképlettel kijön, hogy n nem egész, nincs megoldás
0

√([n²+(n+1)²+...+(n+96)²]/97) =100
A belseje:
(Az i a lenti szummáknál 0-tól 96-ig megy)
n²+(n+1)²+...+(n+96)² = 97·n² + n·Σ 2i + Σi² = 97n² + n·97·96 + 1/6 · 96·97·(2·96+1)
Vagyis:
√(n² + 96n +3088) = 100
n² + 96n +3088 - 10000 = 0
n² + 96n - 6912 = 0
n₁ = 48
n₂ = -144
Ebből a 48 értelmes csak.

48, 49, 50 ... 144 számtani közepe 97·(48+144)/2 = 9312
0