Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudna valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
666
Antal gazda akácfákat telepít a földjére. Miután kijelölte a sorok helyét, elgondolkodott: Ha minden sorba 31 facsemetét ültetek, kimarad 12 csemete, de ha minden sorba 32-t teszek, az utolsó sorba nem jut, sőt az előzőben is csak 28 kis fa lesz.
Hány facsemetét vásárolt Antal gazda, és hány sort jelölt ki az ültetéshez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Ha a sorokat x-szel jelöljük, akkor:
I. eset. 31x+12 (kimaradt fák)
II. eset 32(x-2)+28 (mivel csak az utoltsó előtti sor előtti van teljesen feltöltve)
I=II. tehát:
31x+12=32(x-2)+28 /zárójelbontás
31x+12=32x-64+28 /összevonás
31x+12=32x-36 /-31x
12=x-36 /+36
48=x
Vagyis a sorok száma:48, visszahelyettesítve az első esetbe: 31*48+12=1488+12=1500 a fák száma
1