Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometrikus egyenletek, jellemzések

Főoldal » Középiskola » Matematika
819
Oldd meg az alábbi egyenleteket a valós számok halmazán!
A valós számok halmazán való megoldás azt jelenti, hogy a
megoldásokat radiánban kell megadni!
1.) 2sin² x + 3sinx - 5 = 0
2.) 2tg² x – 4tgx + 2 = 0
jellemezd:
1.) a szinuszfüggvényt!
2.) a koszinuszfüggvényt!
3.) a tangensfüggvényt!
4.-5.) a megoldóképletet!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
1. feladat:
2sin2x + 3sinx - 5 = 0
sinx -re egy másodfokú egyenlet. Bevezetünk új ismeretlent sinx helyett:
Legyen: y = sinx
Ekkor a megoldandó egyenlet:
2y2 + 3y - 5 = 0
D = 32 - 4 * 2 * (-5) = 9 + 40 = 49 = 72
y1,2 = ( -3 ± 7) / (2 * 2)
y1 = (-3 + 7) / 4 = 4/4 = 1
y2 = (-3 - 7) / 4 = -10/4 = -5/2 = -2,5 Nem megoldás, mert y = sinx nem lehet -1-nél kisebb.

Visszahelyettesítünk y-ba:
sinx = 1
x = π/2 + k * 2π (k ε Z)

2. feladat:
2tg2x - 4tgx + 2 = 0
Értelmezési tartomány:
x ≠ π/2 + k * π (k ε Z)

2tg2x - 4tgx + 2 = 0 / : 2
tg2x - 2tgx + 1 = 0
tgx -re egy másodfokú egyenlet. Bevezetünk új ismeretlent sinx helyett:
Legyen: y = tgx
Ekkor a megoldandó egyenlet:
y2 - 2y + 1 = 0
D = (-2)2 - 4 * 1 * 1= 4 - 4 = 0 = 02 (az egyenletnek 1 megoldása van)
y = ( 2 ± 0) / 2 = 2/2 = 1

Visszahelyettesítünk y-ba:
tgx = 1
x = π/4 + k * π (k ε Z)
0

f(x) = sinx függvény jellemzése:

Értelmezési tartomány: Df : x ε R

Értékkészlet: Rf : -1 ≤ f(x) (vagy y) ≤ 1 vagy intervallummal megadva: f(x) ε [ -1 ; 1 ] illetve y ε [ -1 ; 1 ]

Zérushely: x = 0 + k * π (k ε Z) (ahol a függvény az x-tengelyt metszi)

Menete (monotonítása) :
-π/2 + k * 2π < x < π/2 + k * 2π (k ε Z) vagy intervallummal: x ε ] -π/2 + k * 2π ; π/2 + k * 2π [ (k ε Z) szigorúan monoton növekvő
π/2 + k * 2π < x < 3π/2 + k * 2π (k ε Z) vagy intervallummal: x ε ] π/2 + k * 2π ; 3π/2 + k * 2π [ (k ε Z) szigorúan monoton csökkenő

Szélső értékek:
Minimum hely: x = -π/2 + k * 2π (k ε Z)
Minimum érték: f(x) = -1 vagy y = -1
Maximum hely: x = π/2 + k * 2π (k ε Z)
Maximum érték: f(x) = +1 vagy y = +1

Periódikus: periódusa: 2π

Folytonos: szakadási pontja nincs

Paritása: páratlan, mert sin(-x) = - sinx (szimmetrikus a függvény az origóra)



f(x) = cosx függvény jellemzése:

Értelmezési tartomány: Df : x ε R

Értékkészlet: Rf : -1 ≤ f(x) (vagy y) ≤ 1 vagy intervallummal megadva: f(x) ε [ -1 ; 1 ] illetve y ε [ -1 ; 1 ]

Zérushely: x = π/2 + k * π (k ε Z) (ahol a függvény az x-tengelyt metszi)

Menete (monotonítása) :
0 + k * 2π < x < π + k * 2π (k ε Z) vagy intervallummal: x ε ] 0 + k * 2π ; π + k * 2π [ (k ε Z) szigorúan monoton csökkenő
π + k * 2π < x < 2π + k * 2π (k ε Z) vagy intervallummal: x ε ] π + k * 2π ; 2π + k * 2π [ (k ε Z) szigorúan monoton növekvő

Szélső értékek:
Minimum hely: x = π + k * 2π (k ε Z)
Minimum érték: f(x) = -1 vagy y = -1
Maximum hely: x = 0 + k * 2π (k ε Z)
Maximum érték: f(x) = +1 vagy y = +1

Periódikus: periódusa: 2π

Folytonos: szakadási pontja nincs

Paritása: páros, mert cos(-x) = cosx (szimmetrikus a függvény az y-tengelyre)



f(x) = tgx függvény jellemzése:

Értelmezési tartomány: Df : x ε R \ { π/2 + k * π } (k ε Z)

Értékkészlet: Rf : f(x) ε R vagy y ε R

Zérushely: x = 0 + k * π (k ε Z) (ahol a függvény az x-tengelyt metszi)

Menete (monotonítása) :
-π/2 + k * π < x < π/2 + k * π (k ε Z) vagy intervallummal: x ε ] -π/2 + k * π ; π/2 + k * π [ (k ε Z) szigorúan monoton növekvő

Szélső érték: nincs

Periódikus: periódusa: π

Nem folytonos: szakadási pontja: x = π/2 + k * π (k ε Z)

Paritása: páratlan, mert tg(-x) = - tgx (szimmetrikus a függvény az origóra)
0

A megoldóképlettel mi a feladat?
0