Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia tömeg % számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
836
1.Hány tömeg%-os az a cukor oldat,melynek 210g-ja 6g cukrot tartalmaz? 2. 250g 32%-os sóoldat készítéséhez hány gramm cukrot kellett feloldanunk? 3. 260g alkoholból és 20 gjódból jóoldatot készítünk.Hány tömeg %-os az elkészült oldat? 4. 500g 16 tömeg,%-os kálium-nitrát oldatot állítunk elő.Hány gramm vízre és hány gramm kálium-nitrátra van ehhez szükség? 5. 300 g. 22%--os sóoldatot 1,2 szeresére hígítom.Hány ,,%-os az új oldat,?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


1.Hány tömeg%-os az a cukor oldat,melynek 210g-ja 6g cukrot tartalmaz?

210 g oldatban van 6 g cukor

100 g oldatban van `100/210*6` = 2,86 g cukor

Az oldat 2,86 tömeg%-os.



2. 250g 32%-os sóoldat készítéséhez hány gramm cukrot kellett feloldanunk?

Cukor nem kell hozzá.

Só viszont:

100 g oldatban van 32 g só

250 g oldatban `250/100*32` = 80 só

Az oldat elkészítéséhez 80 g só szükséges.


3. 260g alkoholból és 20 g jódból jóoldatot készítünk.Hány tömeg %-os az elkészült oldat?

260 g alkohol + 20 g jód: 280 g oldat

280 g oldatban van 20 g jód

100 g oldatban van `100/280*20` = 7,14 g jód.

A keletkezett oldat 7,14 tömeg%-os.



4. 500g 16 tömeg,%-os kálium-nitrát oldatot állítunk elő.Hány gramm vízre és hány gramm kálium-nitrátra van ehhez szükség?

100 g oldatban van 16 g kálium-nitrát

500 g oldatban van `500/100*16` = 80 g kálium-nitrát

Az oldat elkészítéséhez 80 g kálium-nitrát és 500-80=420 g víz szükséges.


5. 300 g. 22%--os sóoldatot 1,2 szeresére hígítom.Hány ,,%-os az új oldat,?

Ahányszorosára hígítod, annyiadrésze lesz a koncentráció.

`22/1.2` = `18,dot(3)` tömeg%-os lesz az új oldat.
0