Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudna valaki segíteni a fizikával?Jegyre menne.

Főoldal » Középiskola » Fizika
3130
(a = 2.4 • 10-5(ödiken) 1/°C)

1,Egy alumíniumból készült elektromos távvezeték hossza 80 km. 20 °C volt a hőmérséklet,
amikor építették. Mennyivel lesz hosszabb nyáron, 42 °C hőmérsékleten?

2,. A gyógyszertár raktárában 10 °C-on 2 dm3 glicerint öntöttek egy tartályba. Mekkora lesz a
glicerin térfogatváltozása a 22 °C-os laboratóriumban? (β=5•10-4(ediken) 1/°C)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, segítség, help, légyszíves, alégynemszíves
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1,

`alpha`= `2.4*10^(-5)` `1/(°C)`

L = 80 km = 80000 m

`DeltaT` = `T_2-T_1` = 42-20 = 22 °C

`DeltaL=alpha*L*DeltaT` = `2.4*10^(-5)*80000*22` = 42,24 m


2,

`beta` = `5*10^(-4)` `1/(°C)`

V = 2 `dm^3` = 2000 `cm^3`

`DeltaT` = `T_2-T_1` = 22-10 = 12 °C

`DeltaV` = `beta*V*DeltaT` = `5*10^(-4)*2000*12` = 12 `cm^3`
1