Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK!!!! 18:00 LEJÁR A HATÁRIDŐ!!! PLSS VKI

Főoldal » Középiskola » Matematika
527
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha egy derékszögű háromszögben az egyik hegyesszög 30⁰, akkor a háromszög rövidebb befogója fele az átfogónak, azaz:
m = PL / 2 = 6/2 = 3 m
Az előző derékszögű háromszög ismeretlen befogója legyen: x.
A derékszögű háromszögben alkalmazhatjuk Pitagorasz-tételét:
x2 + m2 = PL2
x2 + 32 = 62
x2 + 9 = 36
x2 = 27
x =  27  = 3 3  = 5,2 m

A nagy derékszögű háromszög hosszabb befogója legyen : y = KL + x = 8 + 5,2 = 13,2 m
Erre a háromszögre is felírjuk Pitagorasz-tételét:
y2 + m2 = PK2
13,22 + 32 = PK2
174,24 + 9 = PK2
183,24 = PK2
PK =  183,24  = 13,54 m
0