Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS kérlek segítsetek

Főoldal » Középiskola » Matematika
308
Matek légyszi segítsetek! Csatoltam fotót! Előre is köszönöm annak aki segít!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. feladat:
p = k/n , ahol n az összes eset száma, k pedig a kedvező esetek száma (aminek a valószínűségét kérdezik)
Összesen 150 tombola van, tehát: n = 150
Kedvező esetek: Ági 21 tombolát vett, tehát: k = 21
p = k/n = 21/150 = 7/50 = 0,14 = 14 % a valószínűsége, hogy Ági nyer.

2. feladat:
Összes eset:
Mind az 5-en belépnek, tehát permutáció. Senki nem tud többször bemenni, tehát nincs ismétlődés
Ismétlés nélküli permutáció
n = P5 = 5! = 120

Kedvező eset: Ági az első belépő, a többi 4 személy sorrendje lényegtelen, tehát:
k = P4 = 4! = 24

p = k/n = 24/120 = 1/5 = 0,2 = 20 % a valószínűsége, hogy Ági lép be elsőként.

3. feladat:
A számok: 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
Összes eset: Összesen 8 db szám van, tehát: n = 8
Kedvező esetek: Prímet választunk. A számok között összesen 3 db prímszám van (7, 11, 13), tehát k = 3

p = k/n = 3/8 = 0,375 = 37,5 % a valószínűsége annak, hogy prímszámot választunk.

4. feladat:
A lehetséges végeredmények:
FF
FI
IF
II
Összesen 4 féle lehetőség van, tehát az összes eset: n = 4
A esemény : 2 felet dobunk - 1 lehetőség
B esemény: 1 fejet és 1 írást dobunk - 2 lehetőség
C esemény: 2 írást dobunk - 1 lehetőség

A B esemény valószínűségét kérdezik, tehát : k = 2

p(B) = k/n = 2/4 = 1/2 = 0,5 = 50 % a valószínűsége annak, hogy egy fejet és egy írást dobunk.


0

4. feladat:
A szabályos dobókockák mindegyikével 6 féle számot dobhatunk, tehát az összes eset száma: n = 6 * 6 = 36

a)
Kedvező esetek: a kapott szám négyzetszám
A lehetséges négyzetszámok: 16 , 25, 36, 64
Tehát 4 lehetőséget találtunk, azaz k = 4

p = k/n = 4/36 = 1/9 = 0,111 = 11,1 % a valószínűsége annak, hogy négyzetszámot dobunk ki.

b)
Kedvező esetek: a számjegyek azonosak
A lehetséges számok: 11, 22, 33, 44, 55, 66
Tehát 6 lehetőséget találtunk, azaz k = 6

p = k/n = 6/36 = 1/6 = 0,167 = 16,7 % a valószínűsége annak, hogy a számjegyek azonosak.

c)
Kedvező esetek: számjegyek összege legfeljebb 9
Megkeressük azokat a számokat, amelyekben a számjegyek összege 9-nél több. (azért ezeket keressük, mert ebből van kevesebb)
Számjegyek összege 10 : 46, 55, 64 - 3 lehetőség
Számjegyek összege 11 : 56, 65 - 2 lehetőség
Számjegyek összege 12 : 66 - 1 lehetőség
Tehát összesen 3 + 2 + 1 = 6 olyan szám van, amelyben a számjegyek összege 9-nél több.
Mivel összesen 36 szám van, ezért 36 - 6 = 30 számban a számjegyek összege legfeljebb (maximum) 9 lesz, ezért a kedvező esetek száma: k = 30

p = k/n = 30/36 = 5/6 = 0,833 = 83,3 % a valószínűsége annak, hogy a szám számjegyeinek összege legfeljebb 9 lesz.

0