Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Középiskola » Matematika
363
Logaritmusos egyenlet..
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
log9(4x - 6) = log9(x - 2)
Értelmezési tartomány: (logaritmus argumentuma csak pozitív lehet)
4x - 6 > 0 / + 6
4x > 6 / : 4
x > 6/4 = 3/2 / 1,5

x - 2 > 0 / + 2
x > 2

A két egyenlőtlenség közös megoldása: x > 2 vagy intervallummal : x ε ] 2 ; + végtelen[

log9(4x - 6) = log9(x - 2)
A log. fgv. szig. mon. miatt
4x - 6 = x - 2 / - x
3x - 6 = -2 /+ 6
3x = 4 / : 3
x = 4/3 Nem megoldás, mert nincs benne az értelmezéási tartományban. 4/3 > 2 nem teljesül.

Az egyenletnek nincs megoldása.
Módosítva: 5 éve
1