Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Középiskola » Matematika
356
Logaritmusos egyenlet..
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
log1/4(x + 7) = log1/4(2x + 5)
Értelmezési tartomány: (a logaritmus argumentuma csak pozitív lehet)
x + 7 > 0
x > -7

2x + 5 > 0
2x > -5
x > -2,5

A két egyenlőtlenség közös megoldása: x > -2,5 vagy intervallummal: x ε ] -2,5 ; + végtelen [

log1/4(x + 7) = log1/4(2x + 5)
A log. fgv. szig mon. miatt
x + 7 = 2x + 5 / -x
7 = x + 5 / - 5
2 = x Megoldása az egyenletnek, mert benne van az értelmezési tartományban. 2 > -2,5
1