Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Próbaérettségi feladatban volt ez a két feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
360
A képen vannak a feladatok
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Csatoltam képet.
0

≥a)
|2 - x| = 7 - 2x
Az abszolútérték definíciója szerint nemnegatív szám abszolútértéke mag,a a szám, negatív szám abszolútértéke pedig a szám pozitív ellentettjével (-1-szeresével) egyenlő.
Ezért két esetet kell vizsgálni.
I. eset: (amikor az abszolútértékben levő szám nemnegatív, azaz ≥ 0)
Tehát 2 - x ≥ 0
2 ≥ x vagy intervallummal x ε ] - végtelen ; 2 ] esetén:
2 - x = 7 - 2x / + 2x
2 + x = 7 / - 2
x = 5 Nem megoldás, mert nincs benne az értelmezési tartományban. 2 ≥ 5 nem teljesül.

II. eset: (amikor az abszolútértékben levő szám negatív, azaz < 0)
Tehát 2 - x < 0
2 < x vagy intervallummal x ε ] 2 ; + végtelen [ esetén:
-1 * (2 - x) = 7 - 2x
-2 + x = 7 - 2x / + 2x
3x - 2 = 7 / + 2
3x = 9 / : 3
x = 3 Megoldás, mert benne van az értelmezési tartományban. 2 < 3 teljesül.

Ellenőrzés:

|2 - 5| = 7 - 2 * 5
|-3| = 7 - 10
3 ≠ -3

|2 - 3| = 7 - 2 * 3
|-1| = 7 - 6
1 = 1
0

Csatoltam képet.
0

b)
1 + log2(2x2 - 3) = 2 * log2(2x - 1)
Értelmezési tartomány: (logaritmus argumentuma csak pozitív szám lehet)
I. 2x2 - 3 > 0
2x2 > 3
x2 > 3/2 = 1,5
x2 = 1,5
x = ±  1,5 
A másodfokú kifejezés pozitív előjelű, tehát a grafikonja "mosolygós" felfele nyíló parabola lenne, amely az x-tengelyt a - 1,5 -ben és a + 1,5 -ben metszi.
A másodfukú kifejezés akkor pozitív, ha a grafikonja az x-tengely fölött van, tehát az egyenlőtlenség megoldása:
x < - 1,5  vagy x > + 1,5  vagy intervallummal: x ε ] - végtelen ; - 1,5 [ ∪ ] + 1,5  , + végtelen[
II. 2x - 1 > 0
2x > 1
x > 1/2 = 0,5
Az I. és a II. egyenlőtlenségek közös megoldása: x > 0,5

Az egyenlet értelmezési tartománya: x > 0,5

Az egyenlet megoldásánál átalakítjuk az egyenlet mindkét oldalát a logaritmus azonosságainak használatával úgy, hogy az egyenlet mindkét oldalán 1 azonos alapú logaritmus álljon.
log221 + log2(2x2 - 3) =l log2(2x - 1)2
log2 2 * (2x2 - 3) = log2 (2x - 1)2
A log. fgv. szig. mon. miatt
2 * (2x2 - 3) = (2x - 1)2
4x2 - 6 = (2x)2 - 2 * 2x * 1 + 12
4x2 - 6 = 4x2 - 4x + 1 / - 4x2
-6 = -4x + 1 / - 1
-7 = -4x /: (-4)
7/4 = x Megoldás, mert benne van az értelmezési tartományban. 7/4 = 1,75 > 0,5
0