Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elore is koszonom.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1550
Az ABC derékszögű háromszög egyik befogója 8 cm, a másik befogója 15 cm hosszú.
Mekkora a háromszög körülírt körének átmérője?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a = 8 cm
b =15 cm

A derékszögű háromszög köré írható körének átmérője egyenlő a háromszög átfogójával (Thalesz-tétele miatt), azaz d (kör átmérője)= c (háromszög átfogója)
A derékszögű háromszög átfogóját kiszámolhatjuk Pitagorasz-tételének alkalmazásával:
a2 + b2 = c2
82 + 152 = c2
64 + 225 = c2
289 = c2
c =  289  = 17
d = c = 17 cm

Tehát a háromszög köré írható körének átmérője 17 cm.
0