Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mesterséges hold

Főoldal » Középiskola » Fizika
592
Segítenétek, hogy miért a C válasz a helyes?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A műhold szögsebességének (ω) azonosnak kell lennie a Hold szögsebességével.
Tudjuk, hogy acp = ω²·r

A műholdra a Föld vonzóereje hat, ez adja az Fcp centripetális erőt. Ha m a műhold tömege, M a Földé, r a távolságuk, akkor
Fcp = G·M·m/r²
acp = Fcp/m = G·M/r² = ω²·r
ω² = G·M/r³
Tehát a szögsebesség csak a távolságtól függ, a műhold adataitól (tömegétől) nem. Ezért csak olyan távolságban lesz azonos a Hold szögsebességével, mint a Föld-Hold távolság.
0