Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A/2köszönöm szépen!

Főoldal » Középiskola » Matematika
503
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
(14 - 9x) * 2 - 11 = -91
28 - 18x - 11 = -91
17 - 18x = -91 / - 17
-18x = -108 / : (-18)
x = 6

b)
(5x - 17) / 2 = (101 - 4x) / 3 / közös nevezőre hozunk
3 * (5x - 17) / 6 = 2 * ( 101 - 4x) / 6 / * 6
3 * (5x - 17) = 2 * ( 101 - 4x)
15x - 51 = 202 - 8x / + 8x
23x - 51 = 202 / + 51
23x = 253 / : 23
x = 11

c)
3 * (x + 5) - 2 * (4x - 7) = 5 * (9 - x) - 4 * (2x + 1)
3x + 15 - 8x + 14 = 45 - 5x - 8x - 4
-5x + 29 = -13x + 41 / + 13x
8x + 29 = 41 / - 29
8x = 12 / : 8
x = 12/8 = 3/2 = 1,5

d)
3/4 * (x - 6) + 13 = (15 - 7/2 x) : (-5/4)
3/4 x - 18/4 + 13 = (15 - 7/2 x) * (-4/5)
3/4 x - 9/2 + 13 = -60/5 + 28/10 x
3x/4 - 9/2 + 13 = -12 + 14x/5 / közös nevezőre hozunk
15x / 20 - 90/20 + 260/20 = -240/20 + 56x/20 / * 20
15x - 90 + 260 = -240 + 56x
15x + 170 = 56x - 240 /- 15x
170 = 41x - 240 / + 240
410 = 41x /:41
10 = x

6 * 11 * 1,5 * 10 = 990
0