Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A/1 köszönöm szépen!

Főoldal » Középiskola » Matematika
450
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Keresett szám: x
A szám fele: x/2
A feltételek szerint:
x + x/2 = 196,5 / közös nevezőre hozunk
2x/2 + x/2 = 393/2 / * 2
2x + x = 393
3x = 393 / : 3
x = 131
A keresett szám a 131.

b)
A keresett szám: x
A keresett szám 8-szorosa: 8 * x
A feladat feltételei szerint:
x * 8x = 50
8x2 = 50 / : 8
x2 = 6,25 /   
x =  6,25  = 2,5
A keresett szám a 2,5

c)
Keresett szám: x
A keresett szám 7-szeresénél 2-vel kisebb szám: x * 7 - 2 = 7x - 2
A feltételek szerint:
x - (7x - 2) = 68
x - 7x + 2 = 68
-6x + 2 = 68 / - 2
-6x = 66 / : (-6)
x = -11
A keresett szám a -11

d)
131 + 2,5 + (-11) =.131 + 2,5 - 11 = 122,5
0