Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
552
Valaki tudna segíteni ebben? Előre is köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) P(x,y) osztópont= m1: m2 arányba osztja a szakaszt
itt ugye harmadoló pont ezért: m1= 1, és m2=2

x=(m2x1+m1x2)/m1+m2
itt x=[(2*7)+1*(-1)]/3=13/3
y=(m2y1+m1y2)/m1+m2
itt: [2*(-3)+(1*3)]/3= -1

A B-hez közelebbi harmadoló pont koordinátáji P(13/3;-1)


b)C az y tengelyen van C(0,y) mivel egyenlő szárú három szög, ezért C egyenlő távolságra van A-tól és B-től
IACI=IBCI
 (-1-0)2 + (3-y)2 = (7-0)2+(-3-y)2 
Ezt kifejtve y=4 => C(0;-4)

c) AB szakaszt a Thalesz kör bármely pontjából látjuk derékszögben, ahol ez a kör elmetszi a x tengelyt onnan lesz derékszögben látható
AB szakaszfelező pontja F(3;0)
r= IPAI=5
Az 5 egység sugaró kört az x tengelyt két helyen metszi, tehát innen látszik derékszögben. Ezek a pontok a D(-2;0) és E(8,0)

Ezek a képletek a négyjegyű fügvény táblában benne vannak :)
Módosítva: 9 éve
0