Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
539
Valaki tudna segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
16.a)
"Legalább kettőt" az azt jelenti, hogy kettőt, hármat, négyet vagy ötöt. Ehhez sokat kellene számolni, érdemesebb a fordítottját nézni:
Mennyi a valószínűsége, hogy nem lesz 2 találat.
Ha erre megvan a válasz (p), akkor az eredeti kérdésre 1-p lesz a válasz.

A "nem lesz 2 találat" az 2 eset: 0 találat vagy 1 találat:
- 0 találat: Az a kedvező eset, ha a 85 nyeretlen szám közül választ 5-öt, ez (85 alatt 5) lehetőség.
Összes eset: (90 alatt 5)
Valószínűség: (85 alatt 5) / (90 alatt 5)

- 1 találat: Az 5 közül valamelyik egyet az öt jóból választ:, a maradék négyet a 85 közül:
Kedvező esetek: 5·(85 alatt 4)
Összes eset: (90 alatt 5)
Valószínűség: 5·(85 alatt 4) / (90 alatt 5)

- 0 vagy 1 találat: A fenti kettőnek az összege:
- legalább 2 találat:
1 - 5·(85 alatt 4) + (85 alatt 5) / (90 alatt 5)


16.b)
A pénze kezdetben P=2 199 735
1) Sima kamat, év végén ennyi lesz a kamat: P · 1,3/100
2) Ha nem tőkésítenének naponta, akkor minden nap ennyi kamatot számolnának fel:
P·(1,3/365)/100
mivel 365 nap van egy évben, ezért egész év során az össes kamat ennek a 365-szöröse, tehát:
P·1.3/100
Ez ugyananyi, mint az 1) esetben.
Viszont tőkésítenek naponta, ami azt jelenti, hogy a naponta jóváírt kamat után is kamatot fizetnek. Ezért a második esetben biztos, hogy több lesz az év végen a kamat, ezt érdemes választani.

16.c)
Csak kettese volt: x
Csak hármasa volt: y
Mindkettő volt: 2
---
Összes ember: E = x+y+2
---
Volt már kettese: x+2 = E·64/100
Volt már hármasa: y+2 = E·44/100
Ha ezeket összeadjuk, x+y+4 = E+2 lesz az eredmény:

E+2 = E·64/100 + E·44/100
E+2 = E·108/100
2 = E·8/100
E = 200/8 = 25
Módosítva: 9 éve
0