Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Harmadfokú periodikus spline?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
560
Ha lehet, lépésről-lépésre írjátok le!

Előre is nagyon köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
periodikus, harmadfokú, spline
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A határoknál a polinomok értéke a megadott pontokra kell kerüljön:
S₁(0) = 0
S₁(1) = S₂(1) = 3
S₂(2) = 0 [a periodikusság miatt ez ugyanaz kell legyen, mint S₁(0), de szerencsére ugyanaz is]

ezért:
d₁ = 0
a₁ + b₁ + c₁ = 3
-a₂ + b₂ - c₂ + d₂ = 3
d₂ = 0
---

A sima illeszkedés miatt a deriváltak egyformák kell legyenek:
S₁'(1) = S₂'(1)
S₁'(0) = S₂'(2) [mivel periodikus]

S₁' = 3a₁x² + 2b₁x + c₁
S₂' = 3a₂(x-2)² + 2b₂(x-2) + c₂

ezért:
3a₁ + 2b₁ + c₁ = 3a₂ - 2b₂ + c₂
c₁ = c₂

---
A második deriváltak is azonosak kell legyenek az illeszkedéseknél:
S₁'(1) = S₂'(1)
S₁'(0) = S₂'(2) [mivel periodikus]

S₁'' = 6a₁x + 2b₁
S₂'' = 6a₂(x-2) + 2b₂

ezért:
6a₁ + 2b₁ = -6a₂ + 2b₂
2b₁ = 2b₂

===
Meg kell oldani az egyenletrendszert.
Ha jól csináltam, ez lesz:

a₁ = -6
b₁ = 9
c₁ = 0
d₁ = 0

a₂ = 6
b₂ = 9
c₂ = 0
d₂ = 0

Szóval felírható.
1