Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia: Atomok és elemek

Főoldal » Általános iskola » Kémia
4269
1. Miből épülnek fel a kémiai elemek?
2. Hogy kell ezeket kiszámítani?
- 54g alumínium anyagmennyisége hány mól?
- 6g nitrogén hány db atomot tartalmaz?
- 3 mol kalciumatom tömege hány gramm?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, atom, mol, elemek
-1
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Nos, a kettes igen egyszerű, mindössze a Tankönyvben/annak hátulján található periódusos-rendszert kell megvizsgálni (elektronikusan pl.: www.persys.atw.hu )

"54 g alumínium anyagmennyisége hány mol?"
Keressük meg az Alumínium vegyjelét, Al-t, ez alatt láthatunk kisebb betűkkel egy g/mol értéket, melyet általában kerekítünk egészre. Alumínium esetében 26.98 g/mol -t találhatunk, kerekítsük 27 g/mol-ra.
Most osszuk el a teljes tömeget az egy mol tömeggel, a hányados a végeredmény lesz.
54/27=2
És meg is van az eredmény, 2 mol az 54 g alumínium.

"6 g nitrogén hány db atomot tartalmaz?"
Tanuld meg, hogy 1 mol ennyi atomot tartalmaz: 6*10^23 darab

1 mol nitrogén 14 g, nekünk csupán 6 gramm kell, 6/14=0.428
Azaz 6 g Nitrogénben 0.428*6*10^23 atom van

"3 mol kalciumatom tömege hány gramm"
1 mol Kalcium: 40 gramm
3 mol Kalcium: 3*40=120 gramm
2