Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
486
Az A és B pontok távolsága 4 cm. Döntsük el, hogy az alábbi állítások közül melyik igaz, melyik hamis. Ha a sík egy P pontjára
a) PA < 2 cm, akkor PB <5 cm; b) PA<1 cm, akkor PB > 2 cm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Sajnos a szöveget, minél többször olvasom, annál inkább érthetetlen:
0

a) PA < 2 cm azt jelenti, hogy a P pont az A középpontú 2 cm sugarú körlapon helyezkedhet el (a körvonal kivételével)
Mivel |AB| = 4 cm, így PB távolság 4 + 2 = 6 cm és 4 - 2 = 2 cm között mozoghat: 2 < PB < 6. Tehát vannak olyan helyek, ahol PB > 5 cm-nél, ezért az állítás HAMIS.

b) PA < 1 cm azt jelenti, hogy a P pont az A középpontú 1 cm sugarú körlapon helyezkedhet el (a körvonal kivételével)
Mivel |AB| = 4 cm, így PB távolság 4 + 1 = 5 cm és 4 - 1 = 3 cm között mozoghat: 3 < PB < 5. Tehát minden P pontra teljesül, hogy PB > 2 cm, ezért az állítás IGAZ.
0