Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek tz sürgösen

Főoldal » Középiskola » Matematika
589
csatoltam fájlt, holnap 8 órára kellene! Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. feladat:
A) IGAZ (téglalap)
B) HAMIS (fordítva igaz!)
C) HAMIS
D) HAMIS (minden rombusz deltoid is egyben)

2. feladat:
A konvex n oldalú sokszög belső szögeinek összege: (n - 2) * 180⁰
A feltétel szerint tehát:
(n- 2) * 180⁰ = 1800⁰ /: 180⁰
n - 2 = 10 / + 2
n = 12
Tehát a 12 oldalú konvex sokszög belső szögeinek összege egyenlő 1800⁰-kal.

3. feladat:
Egy n oldalú sokszög átlóinak száma: n * (n - 3) / 2
21 oldalú a sokszög, tehát n = 21
Átlók száma: 21 * (21 - 3) / 2 = 21 * 18 / 2 = 189 átlója van összesen.

4. feladat:
A 15 oldalú konvex sokszög belső szögeinek összege: (15 - 2) * 180⁰ = 13 * 180⁰ = 2340⁰
Mivel a sokszög szabályos, ezért minden belső szöge egyenlő, tehát 1 belső szög: 2340 :15 = 156⁰
Tehát a sokszög 1 belső szöge 156⁰-os.

5. feladat:
a) Derékszögű háromszög befogói:
a = 5 mm
b = 12 mm
c = ?
Derékszögű háromszögben alkalmazhatjuk Pitagorasz-tételét:
a2 + b2 = c2
52 + 122 = c2
25 + 144 = c2
169 = c2
13 = c
Tehát a hiányzó átfogó 13 mm.
K = a + b + c = 5 + 12 + 13 = 30 mm
T = a * b / 2 = 5 * 12 / 2 = 30 mm2

b) Derékszögű háromszög:
a = 8 dm
c = 10 dm
b = ?
Derékszögű a háromszög, tehát alkalmazhatjuk Pitagorasz-tételét:
a2 + b2 = c2
82 + b2 = 102
64 + b2 = 100
b2 = 36
b = 6
Tehát a háromszög hiányzó befogója 6 dm-es.
K = a + b + c = 8 + 6 + 10 = 24 dm
T = a * b / 2 = 8 * 6 / 2 = 24 dm2

6. feladat:
Négyzet:
a = 17 km
K = 4 * a = 4 * 17 = 68 km
T = a2 = 172 = 289 km2

7. feladat:
Téglalap:
a = 28 cm
b = 34 cm
K = 2 * ( a + b) = 2 * (28 + 34) = 2 * 62 = 124 cm
T = a * b = 28 * 34 = 952 cm2

8. feladat: ????

9. feladat:
Deltoid:
e = 14 dm
f = 19 dm
T = e * f / 2 = 14 * 19 / 2 = 133 dm2

10. feladat:
Derékszögű háromszög:
Átfogó: c = 18 cm
A derékszögű háromszög átfogója egyenlő a háromszög köré írható kör átmérőjével, azaz a háromszög köré írható kör sugara egyenlő az átfogó felével.
Tehát a kör sugara: r = c/2 = 18/2 = 9 cm

11. feladat:
Szimmetrikus trapéz:
a = 16 m
c = 8 m
b = 3 m
Ezekkel az adatokkal a trapéz nem létezik, mivel az alapok különbségének a fele: (16 - 8) / 2 = 8 / 2 = 4 m, ami hosszabb, mint a megadott szár.

0