Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat!!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
486
Acetonból, dietil-éterből, és heptánból álló elegy bizonyos mennyiségét 17,8 dm³ standardállapotú, tiszta oxigéngázban elégetjük. 5,94 g víz csapódik le és 14,7 dm³ standardállapotú gázt kapunk, melynek pontosan a felét nyeli el a tömény KOH oldat. Mekkora tömegű folyadék elegyet égettünk el? Milyen volt ennek a mólszázalékos összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Egyenletek:

`CH_3-CO-CH_3` + 4 `O_2` `rightarrow` 3 `CO_2` + 3 `H_2O`

`CH_3-O-CH_3` + 3 `O_2` `rightarrow` 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

`C_7H_(16)` + 11 `O_2` `rightarrow` 7 `CO_2` + 8 `H_2O`

Keletkezik 5,94 g víz, ami `5.94/18` = 0,33 mol

Keletkezik még `14.7/2` = 7,35 `dm^3` `CO_2`, ami `7.35/24.5` = 0,3 mol

7,35 `dm^3` oxigén marad, tehát elreagált `17,8-7,35` = 10,45 mol oxigén, ami `10.45/24.5` = 0,4265 mol

írjunk fel 3 egyenletet, x mol legyen az aceton, y mol az éter és z mol az alkán.

- vízre:

3x+3y+8z = 0,33

- szén-dioxidra:

3x+2y+7z = 0,3

- oxigénre:

4x+3y+11z = 0,4265


Ezt az egyenletrendszert kell megoldani.

x = 0,059375 mol

y = 0,017625 mol

z = 0,012375 mol

Ez összesen 0,089375 mol

100 mol elegyben van `100/0.089375*0.059375` = 66,43 mol aceton

100 mol elegyben van `100/0.089375*0.017625` = 19,72 mol éter

a maradék 100-(66,43+19,72) = 13,85 mol heptán.

1