Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIA SZÁMÍTÁSI FELADAT

Főoldal » Középiskola » Kémia
421
Egy vízben kitűnően oldódó, kétértékű alkohol enyhe oxidációja során képződő vegyület 1 g-ja az ezüsttükörpróba során 3 g ezüstöt választ le. Határozd meg az alkohol szabályos nevét
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

Elgondolkodtató, hogy mennyire enyhe az oxidáció, mert a kétértékű alkoholból, persze attól is függően, hogy hol van a hidroxilcsoport, lehet egy- vagy kétértékű aldehid is (manapság már sokmindenre képesek). Visszafelé kell elindulnunk,

a 3 g ezüst az `3/108` = 0,02783 mol,

ezt, ha egy aldehidcsoport van, feleannyi mol aldehid választ le (az ezüsttükör próba egyenletét gondolom fel tudod írni).

`0.02777/2` = 0,01388 mol aldehid 1 g

1 mol aldehid az `1/0.01388` = 72 g; ennyi a moláris tömege az aldehidcsoportot is tartalmazó vegyületnek.

kivonva belőle a CHO részt, marad 72-(12+16+1) = 43 g

lóg még rajta vanahol egy oxigén valamilyen formában (lehet keton vagy alkohol, ami nem oxidálódott). -16 = 27

27 marad Ez úgy lehet, hogy két C-atom, a többi hidrogén (3 db)

`C_2H_3O-CHO`

Feltehetőleg a nem aldehides oxigén nem CHO-ként van jelen, mert az ezüsttükörpróba azt is eloxidálná, marad a második szénatom.

A vegyület tehát `CH_3-C(=O)-COH`, ami az oxidációkor keletkezett. Az alkohol pedig:

`CH_3-CH(OH)-CH_2OH`; 1,2-dihidroxipropán vagy propán-1,2-diol.


Ha mindkét hidroxilcsoport a lánc végén van, oxidációjakor aldehidcsoport lesz a két végén.

a 0,02778 mol ezüstöt negyedannyi mol aldehid választja le, ami 6.94 mmol. Akkor pedig 1 mol aldehid `1/(6.94*10^(-3)` = 144 g.

Ebból levonva a két láncvégi aldehidcsoport tömegét `144-2*(12+16+1)` = 86 Ez a tömeg már csak szénre és hidrogénre jut. ez egy `C_6H_(12)` rész.

Ebben az esetben az alkohol `CH_2OH-(CH_2)_6-CH_2OH`. Ezzel csak az a baj, hogy a hosszú szénlánc miatt nagy valószínűséggel nem oldódik jól vízben (sőt minden bizonnyal sehogy sem oldódik), tehát marad az első megoldás.
1