Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A valószínűségi arany

Főoldal » Középiskola » Matematika
583
Egy dobozban 50 egyforma nagyságú golyó van ,1-tol 50 ig meg számozva. Szamitsd ki annak a valószínűséget. Hogy egy találomra kivéve golyón, a) primszam legyen b) 5 többszöröse legyen . c) a 3 as számjegy szerepeljen . d) negyzeteszam légyen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Koszonom elore is
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
p = k/n , ahol n az összes eset száma, k pedig a kedvező esetek száma (aminek a valószínűségét kérdezik)
Összesen 50 darab golyó van, tehát az összes eset: n = 50
a)
Kihúzott golyó prímszám
1-től 50-ig a prímszámok: 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47 , tehát összesen 15 darab prímszám van 50-ig.
Kedvező esetek száma: k = 15
p = k/n = 15/50 = 3/10 = 0,3 = 30 % a valószínűsége, hogy prímszámot húzunk.

b)
Kihúzott golyó 5 többszöröse
1-től 50-ig 5 többszörösei: 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50, tehát összesen 10 darab 5-tel osztható szám van.
Kedvező esetek száma: k = 10
p = k/n = 10/50 = 1/5 = 0,2 = 20 % a valószínűsége, hogy 5 többszörösét húzzuk.

c)
Kihúzott golyón 3-as számjegy szerepel
1-től 50-ig 3-as számjegyet tartalmazó számok: 3 , 13, 23, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 43 , tehát összesen 14 ilyen szám van.
Kedvező esetek száma: k = 14
p = k/n = 14/50 = 7/25 = 0,28 = 28 % a valószínűsége annak, hogy a kihúzott golyón szerepel a 3-as számjegy.

d)
Kihúzott golyó négyzetszám
1-től 50-ig a négyzetszámok: 1 , 4 , 9 , 16 , 25 , 36 , 49 , tehát összesen 7 darab négyzetszám van 50-ig.
Kedvező esetek száma: k = 7
p = k/n = 7/50 = 0,14 = 14 % a valószínűsége, hogy négyzetszámot húzunk.
1