Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS MATEMATIKA SOS 9.o

Főoldal » Középiskola » Matematika
395
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
n)
(4x - 3) / 6 + (x + 4) / 3 = (7x - 5) / 12 / közös nevezőre hozunk
2 * (4x - 3) / 12 + 4 * (x + 4) / 12 = (7x - 5) / 12 / * 12
2 * (4x - 3) + 4 * (x + 4) = 7x - 5
8x - 6 + 4x + 16 = 7x - 5
12x +10 = 7x - 5 / - 7x
5x + 10 = -5 / -10
5x = -15 / : 5
x = -3

Ellenőrzés:
(4 * (-3) - 3) / 6 + (-3 + 4) / 3 = (7 * (-3) - 5) / 12
-15/6 + 1/3 = -26/12
-30/12 + 4/12 = -26/12
-26/12 = -26/12
-13/6 = -13/6

p)
(2x + 3) /5 - (x + 2) / 4 = (x - 3) / 3 / közös nevezőre hozunk
12 * (2x + 3) / 60 - 15 * (x + 2) / 60 = 20 * (x - 3) / 60 / * 60
12 * (2x + 3) - 15 * (x + 2) = 20 * (x - 3)
24x + 36 - 15x -30 = 20x - 60
9x + 6 = 20x - 60 / - 9x
6 = 11x - 60 / + 60
66 = 11x /: 11
6 = x

Ellenőrzés:
(2 *6 + 3) / 5 - (6 + 2) / 4 = (6 - 3) / 3
15/5 - 8/4 = 3/3
3 - 2 = 1
1 = 1
0