Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek keveréses feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
634
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni a házimban!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

6.,

A 3 kg-os oldatban 3×60/100=1,8 kg kénsav van, míg az 5 kg-osban 5×40/100=2 kg. Ha ezeket az oldatokat összeöntjük, a kapott oldat tömege a kettő oldat tömegének összege lesz, azaz 3+5=8 kg. A benne lévő kénsav úgyszintén, 2×1,8=3,8 kg.
Ebből pedig már meghatározható a töménység:
%=3,8/8×100=47,5%

7.,

Legyen az út hossza s.
A lassabb motorosnak ennek megtételére s/48 órára lenne szüksége, míg a gyorsabbnak s/54 órára. Ugyanakkor a lassabb egy órával később ér be (azaz a gyorsabb még 1 órát várhat rá, ezért kell az ő idejéhez hozzáadni), tehát:

s/48=s/54+1

Megoldva:

1,125s=s+54
0,125s=54
s=432 (km)

Tehát az út 432 km hosszú.

A lassabbnak ehhez ezek szerint 432/48=9 órára van szüksége, míg a gyorsabbnak 432/54=8 órára (és valóban egy óra a különbség).
Módosítva: 9 éve
0