Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora a derékszögű háromszög?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1434
B) Egy derékszögű háromszög rövidebb befogója 3,5 cm hosszú .mekkora a másik két oldala ha háromszög hasonló az a) feladatban adott háromszöghöz?
A) A feladat megoldása: a=5cm b=12cm c=13cm
C)sorolj fel öt hasonló derékszögű háromszöget ami hasonló az a) feladatban lévőhöz
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a,
Itt az átfogó a 13 cm, hosszabbik befogó 12 cm, rövidebbik befogó 5 cm.
Ha hasonló, akkor egyenes arányosság:
5 cm --> 3.5 cm (1.42-ed része az 5-nek)
12 cm --> :1.42=8.45 cm
Átfogó: 13 cm -> 9.5 cm
De ezt ellenőrizhetjük, ha Pit.tétellel számoljuk ki az átfogót (kerekítési hibák lesznek)
3.52+8.452=x2
12,25+71,4=x2
83,65=x2
9.15=x

Elég nagy az eltérés a kerekítés miatt, de a megoldás jó.

c,
a=10 cm b=24 cm c=26 cm
a=20 cm b=48 cm c=52 cm
a=7.5 cm b=18 cm c=19.5 cm
a=15 cm b=36 cm c=39 cm
a=30 cm b=72 cm c=78 cm
0