Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
4516
Egy szabályos dobókockával háromszor dobunk, majd a dobott számokat (a dobások sorrendjében) balról jobbra egymás mellé írjuk. Így egy háromjegyű számot kapunk.
Mennyi a valószínűsége annak, hogy a kapott háromjegyű szám 500-nál nagyobb lesz?
Válaszát indokolja!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
p = k/n, ahol n az összes eset száma, k pedig a kedvező esetek száma.

Összes eset:
Mindhárom dobókockával 6 féle számot dobhatunk, azaz 6 féle számból választunk 3-at. A kíválasztott számok sorrendje lényeges, mivel háromjegyű számokat képzünk, ezért ez variáció. A kiválasztott számoknál előfordulhat többször is ugyanaz a szám, tehát van ismétlődés.
Ismétléses variáció
V63 = 63 = 216
Tehát az összes eset: n = 216

Kedvező eset: (Azok a lehetőségek, amelyeknek a valószínűségét kérdezi a feladat)
500-nál nagyobb számot kell kapnunk. Ez azt jelenti, hogy a háromjegyű szám első számjegye csak 5-ös vagy 6-os lehet. Ez 2 féle lehetőség.
A 2. és a 3. számjegy bármilyen szám lehet. A sorrend lényeges a helyiérték miatt, tehát variáció. Előfordulhatnak azonos számjegyek is, tehát megengedett az ismétlődés. Ez is ismétléses variáció.
A 2. és 3. számjegy kiválasztásának lehetőségei: V62 = 62 = 36
Tehát az 1. számjegy kiváasztására 2 lehetőség van és a 2. és 3. számjegy kiválasztására pedig 36 lehetőség van. Így a kedvező esetek száma: k = 2 * 36 = 72

p = k/n = 72/216 = 1/3 = 0,3333 = 33,33% a keresett valószínűség.
0