Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
830
Két gyalogos ugyanazon az útvonalon halad. Az egyik 80 m-t, a másik 60 m-t tesz meg percenként. A gyorsabb 15 perccel előbb ér célba. Hány perc alatt teszi meg a távot a másil gyalogos? Milyen hosszú az útvonal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, feladat, szöveges
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Írjuk fel az egyenletet:

80(x-15)=60x
80x-1200=60x /+1200
80x=60x+1200 /-60x
20x=1200 /:20
x=60

Egyik, a gyorsabb 60-15=45 perc alatt, a másik 60 perc alatt ért célba.

Hossz:
60*60 vagy 80*(60-15), ami 3600 méter.

Ellenőrzés:
(60-15)*80=?60*60
45*80=?60*60
3600=3600
Jól dolgoztunk
Módosítva: 9 éve
1

Szia!

Legyen a táv l. Ekkor a lassabbnak l/60 percre, míg a gyorsabbnak l/80 percre van szüksége. Ugyanakkor a gyorsabb 15 perccel előbb ér be, azaz:

l/80+15=l/60

Ha ezt megoldjuk:

l+1200=1,333 l
1200=0,333 l
l=1200/0,333=3600 (m).

Tehát a táv 3600 m.
1