Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek-csatolt

Főoldal » Középiskola » Matematika
537
Csatoltam a feladatot.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Értelmezési tartomány: (ahol az x tengelyen értelmezve van a függvény)
Df : x ε ]-3 ; 11] (-3-nál nyitott az intervallum, mert üres karika van, a 11-nél pedig zárt, mert tömött karika van.)
vagy Df : -3 < x ≤ 11
Értékkészlet: (az y tengely azon része, ahol felvesz értékeket a függvény)
Rf y ε [-2 ; 8[ (-2-nél zárt az intervallum, mert tömött karika van, 8-nál pedig nyitott, mert üres karika van.)
Az intervallumoknál mindig a kisebb számot írjuk előre!
vagy -2 ≤ y < 8

b)
A függvénynek ott van zérushelye, ahol a grafikon metszi vagy érinti az x-tengelyt.
f(x)-nek két zérushelye van: x1 = 1 és x2 = 9

c)
Szélsőértékek: a függvény minimuma (legkiserbb pontja) és maximuma (legnagyobb pontja)
Az f(x) függvény minimuma:
Minimum hely : x = 11 (a legkisebb pont 1. koordinátája) (x-tengely)
Minimum érték: y = -2 (a legkisebb pont 2. koordinátája) (y-tengely)
Minimum pont: (11 ; -2)
Az f(x) függvény maximuma:
Maximum hely: x = -2 ( a legnagyobb pont 1. kooedinátája) (x-tengely)
Maximum érték: y = 9 (a legnagyobb pont 2. koordinátája) (y-tengely)
Maximum pont: (-2 ; 9)
0