Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek érettségi feladat.

Főoldal » Középiskola » Matematika
960
Csatoltam a feladatot!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, segítség, Van, baj
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
a)
f(x) = -1/2x + 4
x = -3/4
A függvényértéket úgy kapjuk meg, hogy a megadott x számot behelyettesítjük a függvény hozzárendelési utasításába:
f(-3/4) = -1/2 * (-3/4) + 4 = 3/8 + 4 = 3/8 + 32/8 = 35/8
Tehát az f függvény az x = -3/4 -hez az f(x) = 35/8-ot rendeli.

c)
g(x) = x2 - 4x + 3
Függvényérték: g(x) = -3/4
Mivel itt azt a számot adták meg, amit a g függvény valamilyen x számhoz rendel, ezért ezt a számot egyenlővé tesszük a függvény hozzárendelési utasításával ( g(x) helyére helyettesítjük be) és megoldjuk a kapott egyenletet.
Itt a feladat csak azt kérdezi, hogy hány x számhoz rendeli a g függvény a -3/4-et, ezért arra vagyunk kiváncsiak, hogy az
x2 - 4x + 3 = -3/4 másodfokú egyenletnek hány megoldása van.

A másodfokú egyenlet megoldásainak a számát a diszkrimináns mutatja meg.
Ha a diszkrimináns: D > 0 , akkor az egyenletnek két különböző megoldása van.
Ha a diszkrimináns: D = 0 , akkor az egyenletnek egy megoldása (vagy két megegyező) megoldása van.
Ha a diszkrimináns: D < 0 , akkor az egyenletnek nincs megoldása.
A vizsgálandó másodfokú egyenlet:
x2 - 4x + 3 = -3/4 / * 4
4x2 - 16x + 12 = -3 / + 3
4x2 - 16x + 15 = 0
D = b2 - 4ac = (-16)2 - 4 * 4 * 15 = 256 - 240 = 16 = 42 > 0 , tehát a másodfokú egyenletnek két különböző megoldása van.

Vagyis 2 olyan x szám van, amelyhez a g(x) függvény a -3/4-et rendeli.
A feladat nem kéri, hogy megadjuk ezeket az x számokat, de az egyenlet megoldásával kapjuk meg ezeket.
x1,2 = (16 ± 4) / (2 * 4)
x1 = (16 + 4) / 8 = 20/8 = 5/2
x2 = (16 - 4) / 8 = 12 / 8 = 3/2
0

Ábrázolást csatoltam.
A függvény értékészlete: (y-tengelyről olvassuk le)
Rf : y ε [2 ; 5] vagy 2 ≤ f(x) ≤ 5
0

A csatolás lemaradt....
0