Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat SOS!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
450
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
0

A kör egyenlete:
x2 + y2 - 8x + 12y + a = 0
A kör általános egyenlete: (x - u)2 + (y - v)2 = r2 , ahol u és v a kör középpontjának koordinátái, r pedig a kör sugara.
Az egyenletet változók szerint rendezzük és teljes négyzetté alakítjuk, hogy leolvashatók legyenek a kör adatai, a kör középpontja és a sugara.
x2 - 8x + y2 + 12y + a = 0
(x - 4)2 - 42 + (y + 6)2 - 62 + a = 0
(x - 4)2 - 16 + (y + 6)2 - 36 + a = 0
(x - 4)2 + (y + 6)2 + a - 52 = 0
(x - 4)2 + (y + 6)2 = 52 - a
A kör egyenletének képlete alapján az egyenlet jobb oldala a kör sugarának négyzetével egyenlő, azaz 52 - a = r2
Ez azt jelenti, hogy a kör csak akkor létezik, ha ez az érték pozitív, vagyis 52 - a > 0 teljesül.
Tehát:
52 - a > 0
52 > a
Módosítva: 5 éve
0