Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög szögei, csúcs koordináták

Főoldal » Középiskola » Matematika
920
feladat: Mekkorák a háromszög szögei, ha a csúcsok koordinátái (2;1) (4;-3) (5;0)?

Sziasztok! Megköszönöm ha segítetek. Ha jól tudom a koszinusz tételt kell(ene) alkalmaznom, viszont, a matematika nem az erősségem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szög, Matematika, háromszög
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A (2 ; 1)
B (4 ; -3)
C (5 ; 0)
Először kiszámoljuk a háromszög oldalainak a hosszát.
Az a oldal a B és C csúcsok által meghatározott szakasz.
|a| = |BC| =   [ (5 - 4)2 + (0 - (-3) )2 ] =   [ 12 + 32] =  1 + 9  =  10  = 3,16
( C - B)


A b oldal az A és C csúcsok által meghatározott szakasz.
|b| = |AC| =   [ (5 - 2)2 + (0 - 1 )2 ] =   [ 32 + (-1)2] =  9 + 1  =  10  = 3,16
( C - A)

A c oldal az A és B csúcsok által meghatározott szakasz.
|c| = |AB| =   [ (4 - 2)2 + (-3 - 1 )2 ] =   [ 22 + (-4)2] =  4 + 16  =  20  = 4,47
( B - A)

Tehát a háromszög oldalai:
a =  10  = 3,16
b =  10  = 3,16
c =  20  = 4,47

Mivel a = b teljesül, így a háromszög egyenlő szárú. Ekkor teljesül, hogy az egyenlő hosszúságú oldalakkal szemközti szögek is egyenlőek, vagyis α = β.

A háromszög oldalaira teljesül Pitagorasz-tétele:
a2 + b2 = c2
( 10 )2 + ( 10 )2 = ( 20 )2
10 + 10 = 20
20 = 20
Tehát a háromszög egy egyenlő szárú derékszögű háromszög.
Tudjuk, hogy γ = 90⁰ (mivel a c oldal az átfogó, hiszen az a leghosszabb oldal)
Mivel a háromszögek belső szögeinek összege 180⁰, azaz α + β + γ = 180⁰ és α = β, ebből következik, hogy α = β = 45⁰.
0