Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mik tartoznakaz űrbeli deformációk és ütközések közé?

236
Sziasztok! :) Kéne egy kis segítség házimhoz.
Mit írjak le házi dogámba az űrben végbemenő ütközések és deformációk témához?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Azt tudni kell, hogy a Föld első szökési sebessége (azaz az a sebesség, amivel ha "eldobsz" valamit, az többé nem esik le, körpályára áll) olyan 8 km/s. Azaz minden egyes másodperc alatt 8 km-t tesz meg, hogy ezt szemléltessem, a Pécs-Budapest távot cirka fél perc alatt tenné meg (ehhez képest a MÁV-nak 3 óra kell...). ez pedig őrületesen nagy sebesség.
Így ha két dolog találkozik, az sok jót nem eredményez. Ha pl. egy kisebb csavar eltalál valamit az kb egy kézigránáttal ér fel.
Ennek két következméyne van. Az egyik, hogy mivel lehetetlen oylan páncélt kitalálni, ami ezektől megvédi a műholdat, ezért inkább arra figyelnek, nehogy valami a közelébe kerüljön. Figyelik az űrszemetek (olyan kis tárgyak, lehet egy már nem jó - többnyire kínai műholdak... - műszerek, vagy csak a rakétáról leeső dolgok) pontos pályáját, és ha túl közel kerülne egy műholdhoz, akkor a műholdat megpróbálják arrébb tessékelni, pár száz méterrel a hajtóműveikkel.
Másrészt (ez mondjuk nem csak ez miatt alakult így) minden emberi tárgy egy, azonos irányba kering a Föld körül, mert ha valami ezzel ellenkezőleg tenné, abból hamar baj lenne.
0