Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2340
Egy kerékpáros sebessége v= 15 km/h (a per jel törtvonalat akar jelenteni). Mekkora utat tesz meg 1 min alatt, 15 min alatt, t h alatt? Képet is csatoltam. Amik ki vannak pipálva azokat nem tudom. Előre is köszönöm ;)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladatok, fizikai, számításokkal, kapcsolatos
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
15 km/h = 4.16 m/s
1 perc alatt: 4.16*60=250 méter
15 perc alatt: 250*15=3750 métert=3.75 km
másképpen 1 óra 60 perc. 60/15=4; 15/4=3.75 km
t óra alatt=t*15 km-t

Mennyi idő alatt ér célba:
15 km = 15/15=1 óra alatt
37.5 km = 37.5/15=2.5 óra alatt
10 km = 10/15=0.66 óra = 40 perc
s km = s/15 óra alatt

24.
v=75 m/min

1 min = 1*75=75 métert
15 min = 15*75 métert = 1125 métert
1 h = 60*75 métert (egy óra = 60 perc)=4.5 km-t = 4500 métert
1 s = Mivel a másodperc a perc hatvanad része, ezért 75/60=1.25 métert
12 s = Ez a perc ötöde, ekkor 75/5 = 15 métert
t min= t*75 métert
Módosítva: 9 éve
1

Kicsit máshogy csinálom, mint biadam, talán ez könnyebben érthető...

Kezdjük azzal, (bár ezt látom, hogy tudod,) hogy 15 km/h azt jelenti, hogy 1 óra alatt 15 km-t tesz meg. Ez minden, amit tudni kell a megoldásokhoz.

- Az 1 min azt jelenti, hogy 1 perc. 1 perc az az órának a 60-ad része, hisz 60 perc egy óra. Akkor 1 perc alatt az útnak is a hatvanad részét teszi csak meg, vagyis 15/60 = 1/4 km-t. Ha méterben akarod, akkor negyed kilometer az 250 m.

- 15 min az negyed óra, ennyi idő alatt az 1 órai út negyedét teszi meg, 15/4 = 3 egész 3/4 km. Méterben 3000 + 750 m = 3750 m.

- t h az t óra, bármi is legyen a t (mondjuk 3 óra, vagy 12 óra, stb.) Ha 1 óra alatt 15 km-t tesz meg, akkor t óra alatt t·15 kilométert.
Módosítva: 9 éve
1