Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIA 2.0

Főoldal » Középiskola » Kémia
321
Acetonból, dietil-éterből, és heptánból álló elegy bizonyos mennyiségét 17,8 dm³ standardállapotú, tiszta oxigéngázban elégetjük. 5,94 g víz csapódik le és 14,7 dm³ standardállapotú gázt kapunk, melynek pontosan a felét nyeli el a tömény KOH oldat. Mekkora tömegű folyadék elegyet égettünk el? Milyen volt ennek a mólszázalékos összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

Ha ez még aktuális, akkor leírom:


`C_3H_6O` + 4 `O_2` `rightarrow` 3 `CO_2` + 3 `H_2O` (aceton égése)

`C_4H_10O` + 6 `O_2` `rightarrow` 4 `CO_2` + 5 `H_2O` (dietil-éter égése)

`C_7H_(16)` + 11 `O_2` `rightarrow` 7 `CO_2` + 8 `H_2O`


17,8 `dm^3` oxigén az `17.8/24.5` = 0,7265 mol oxigén.

A keletkezett víz mennyisége 5,94 g, ami `5.94/18` = 0,33 mol

A 14,7 `dm^3` maradék gázban van 7,35 `dm^3` oxigén és ugyanennyi `CO_2`, ami `7.35/24.5` = 0,3 mol

A reakcióban részt vesz 0,7265-0,3 = 0,4265 mol oxigén.

Legyen x mol aceton, y mol éter és z mol heptán. A reakcióegyenletek alapján felírható matematikai egyenletek:

I. elreagált oxigénre:

4x+6y+11z = 0,4265

II. keletkező vízre:

3x+5y+8z = 0,33

III. keletkező `CO_2`-ra:

3x+4y+7z = 0,3



II. - III.:

y+z = 0,03 `rightarrow` y = 0,03-z

II. 3x+5(0,03-z)+8z = 0,33

3x+3z = 0,18

x+z = 0,06 `rightarrow` x = 0,06-z

I. 4(0,18-z)+6(0,03-z)+11z = 0,4265

z = 0,0065


x = 0,0535 mol aceton

y = 0,0235 mol dietil éter

z = 0,0065 mol heptán

A moláris tömegek:

`M_("aceton")` = 58 `g/(mol)`

`M_("dietil-éter")` = 74 `g/(mol)`

`M_("heptán")` = 100 `g/(mol)`

`0.0535*58+0.0235*74+0.0065*100` = 5,492 g az elegy tömege.

Mol%

x+y+z = 0,0535+0,0235+0,065 = 0,0835 mol az elegy, ebben van 0,0535 mol aceton és 0,0235 mol dietil-éter

100 mol elegyben van:

`100/0.0835*0.0535` = 64,07 mol% acetont tartalmaz az elegy

`100/0.0835*0.0235` = 28,14 mol% dietil-étert tartalmaz az elegy

100-(64,07+28,14) = 7,79 mol% heptánt tartalmaz az elegy.
0