Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIA

Főoldal » Középiskola » Kémia
362
Egy vízben kitűnően oldódó, kétértékű alkohol enyhe oxidációja során képződő vegyület 1 g-ja az ezüsttükörpróba során 3 g ezüstöt választ le. Határozd meg az alkohol szabályos nevét!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ezüsttükör-próba:

`R-CHO` + 2 `Ag^+` + 2 `OH^-` `rightarrow` 2 `Ag` + `R-COOH` + `H_2O`

A kétértékű alkohol enyhe oxidációjával (a felmerülő kérdés, mennyire enyhe, csak az egyik hidroxicsoport lesz aldehidcsoport vagy mindkettő? na majd kiderül...) keletkezik az aldehid.

3 g ezüst az `3/107.87` = 0,0278 mol

I.

0,0278 mol ezüst reagál feleannyi, azaz 0,0139 mol aldehiddel, ez keletkezik 0,0139 mol alkoholból.

0,0139 mol alkohol tömege 1 g.

1 mol alkohol tömege `1/0.0139` = 72 g

Keresünk olyan kétértékű alkoholt, amelynek a moláris tömege 72 `g/(mol)` és

tartalmaz egy láncvégi hidroxilcsoportot és egy nem láncvégit.

A kétértékű alkohol összegképlete (ha telített a lánc): `C_nH_(2n+2)O_2`, ennek a moláris tömege 14n+32.

14n+32 = 72

14n=40

n `approx` 2,86; mivel nem egész szám, így a két hidroxilcsoport a lánc végén van.

Akkor viszont az ezüsttükörpróba kétszerannyi ezüstöt fogyaszt, így

II.

0,0278 mol ezüst negyedannyi, azaz `6.953*10^(-3)` mol aldehiddel, ez keletkezik ugyanennyi mol alkoholból.

`6.953*10^(-3)` mol alkohol tömege 1 g.

1 mol alkohol tömege 144 g.

14n+32 = 144

n = 8

A keresett vegyület összegképlete: `C_8H_(18)O_2`,

szerkezeti képlete (ha egyenes láncú): `HO-(CH_2)_8-OH`

Ha nem egyenes láncú, akkor sok megoldás van.
0