Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
546
1267. Csak a c rész kellene :) köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

m=1200 kg
h=20 m
t=0,5 min=0,008333 h
φ=90%=0,9

A lift megemeléséhez szükséges energia a két szint közötti helyzetienergia különbség, azaz:

E=m×g×h=1200×10×20=240.000 J =240 kJ

Mivel azonban a motor hatásfoka csupán 90%, ennél több energiára lesz szükségünk, egész pontosan 240/0,9=266,67 kJ-ra.

Ugyanakkor az elektromos energiát nem J-ban mérik, hanem kWh-ban. Egy kWh, mint ahogy a neve is mutatja, 1000W×3600s=3.600.000 J=3,6 MJ (érdemes megjegyezni).
Így a 266,67 kJ kWh-ra átváltva 266,67/3600=0,07407 (kWh), ami így 0,07407×14=1,04 Ft.
0