Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Áram teljesítménye 2.

Főoldal » Középiskola » Fizika
652
1255/b
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Nyitott állásban kizárólag a két szélső ellenállás játszik, melyek eredő ellenállása 1/(1/10+1/10)=5 ohm. Ehhez még azonban hozzáadódik a telep belső ellenállása is, így összesen 6,5 ohm.
Ez 12V feszültség esetén 12/6,5=1,846 A áramerősséget jelent a főágban. Azonban nekünk csak az R1-en átmenő áramerősség szükséges, ez pedig a főágban folyó áramerősségnek az ellenállások szerinti fordított arányosságával (nagyobb ellenálláson kisebb az áramerősség) kiszámolható:
I1=I×R1/(R1+R3)=0,923 A. (itt csak az elágazásban lévő ellenállásokat számoljuk hozzá, az ehhez sorosan kötötteket nem)

Továbbá a főágban folyó áramerősségből az párhozamos rész eredőjéből (5 ohm) kiszámolható az ezen eső feszültség (amit a feszmérő mutat):

U1=Re×I=9,23 V

Mivel párhuzamosan van R1 és R3 kötve, mind a kettőn külön-külön ennyi feszültség esik, így az R1-en eső teljesítmény kiszámolható a rajta eső feszültség (ami U1) és a rajta áthaladó áramerősségből (I1):

P= U1×I1=8,52 W
0