Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Áram teljesítménye

Főoldal » Középiskola » Fizika
528
1252.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Ha figyelmesek vagyunk, észrevehetjük, hogy a két ág párhuzamosan van kötve. Az egyik ellenállása 300 ohm, a másikban sorosan van kötve 100 és 200 ohm-os, ami szintén 300 ohm.
Ennek az eredője pedig 1/(1/300+1/300)=150 ohm (Re).
Ehhez még hozzáadódik a telep belső ellenállása, ami így összesen 153 ohm.
Ekkor pedig ha a telep feszültsége 45 V, így a főágbeli áramerősség:

I=U/R=0,294 A (szerintem rossz adatot írtak ki, nem 3 ohm a belső, hanem 30, ezért nem egyezik).

Ekkor mivel tudjuk, hogy a telep feszültsége 45 V, kiszámolhatjuk, mennyi a párhuzamosan kötött részre eső feszültség (hiszen gyakorlatilag sorban van kötve egy 3 ohmo-os és egy 150 ohm-os ellenállás):

U1=U/(Rb+Re)×Re=44,11 V.

Mivel a 300 ohmos és a 100+200 ohmos ág erre van kötve, a 300 ohmos ellenálláson is ennyi, 44,11 V esik (ha a nem elírttal számolunk, akkor 37,5V).

Ugyanakkor a rajta átfolyó áramerősség a főágban folyó áramerősség (0,2941 A) és a két ág ellenállásából meghatározható:

I1=I/(300+200+100)×300=0,147 A (0,125A)

Így a teljesítmény:

P=I1×U1=6,48 W (4,68 W).
0