Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Áram munkája és teljesítménye

Főoldal » Középiskola » Fizika
646
1247. Köszönöm előre is
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

a.,

Nyitott állás esetén csupán a kondi és az R1 ellenállás játszik. Mikor megindul az áram és a kondi még semennyire sincs feltöltve, a kondi ellenállása 0 ohm (azaz lazán átmegy rajta az áram). Viszont ahogy töltődik fel, egyre nagyobb lesz az ellenállása és végül "végtelen nagy" ellenállása lesz, így pedig hiába van mellette egy csutvasz 4 ohmos és egy 1 ohmos belső ellenállás, a ráeső feszültség 12 V lesz (hiszen a sorosan kapcsolt fogyasztókra eső feszültség az ellenállások hányadosa, de hát... esetünkben ez 12/(4+1+∞)×∞=12 V).

tehát a rá eső fesz 12 V, így pedig a rajta lévő töltés:

Q1=C×U1=12×10^-6=4,8×10^-5 Coulomb.

b.,

Zárt állásban kissé bonyolultabb a helyzet. abban megállapodhatunk, hogy feltöltött állapotban itt is végtelen lesz az ellenállás (azaz több töltés nem tud rajra átmenni), így pedig az R1-es ág olyan, mintha ott se lenne. Tehát látszólag az R2-es ellenálláson (és a belsőn) vezetünk át áramot, aminek így az áramerőssége:

I=U/(R2+Re)=2,4 A

Most pedig azt kell észre venni (tudom, nagy varázslásnak tűnik ez az egész, de sajnos ez ilyen), hogy a kondis ág az R2 két végére van kötve. Azaz amekkora fesz. esik az R2-n, annyi lesz a kondin is.
ez pedig:
U2=R2×I1=9,6 V.

Így a töltés:

Q=C×U2=3,84×10^-5 C.

c.,

A leadott teljesítmény (mivel a kondis ág nem is játszik) az R2-n átfolyó áramerősség és a rajta eső feszültségből számolható:

P=U2×I1=23,04 W.
0