Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges 9. osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
2313
Egy laboratóriumban kétfajta sóoldat áll rendelkezésre. Ha az elsőből 4 cm³ -t és a másodikból
12 cm³ -t összekeverünk, 50%-os oldatot kapunk. Ha az elsőből 12 cm³ -t és a másodikból 4 cm³-t
keverünk össze, akkor 30%-os lesz az oldat. Hány százalékosak az eredeti oldatok?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Végül mindkét esetben 16 cm3 keveréket fogunk kapni, melyben az első esetben ennek 50%-a, azaz 8g só van, a másodikban pedig 30%, azaz 4,8 g.
Legyen az első oldat töménysége (%/100 alakban) x, a másodiké y.

Ekkor felírhatjuk a következő két egyenletet:

12x+4y=8
4x+12y=4,8

Már csak ezeket kell megoldani.

vegyük a 2. egyenlet háromszorosát:

12x+36y=14,4

Majd ebből vonjuk ki az első egyenletet:

12x+36y-(12x+4y)=14,4-8
32y=6,4
y=0,2=20%

míg x értéke mondjuk az eslő átalakításából:

12x=8-4y
x=(8-4y)/12=0,6=60%

Tehát az első oldat 60%-os, míg a második csupán 20%-os.
Módosítva: 9 éve
0