Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1330
2 féle kávéból 50 kg 3000 FT egységárú keveréket akarunk készíteni. Az első fajta kg-ja 2500 FT , a másik fajta 3300 FT. Hány kg -ot vegyünk az egyes fajtákból ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

vegyünk egy kilót ebből a keverékből. Ez 3000 Ft. Ebben van x kg olcsó és 1-x drága kávé, azaz az ár:

3000=2500x+3300(1-x)

Ezt megoldva:

3000=2500x+3300-3300x
-300=-800x
x=0,375

Tehát egy kiló keverékhez 0,375 kg olcsó (2500ft) kávé kell, ami 50 kg esetén 18,75 kg, míg a drágából 50-18,75=31,25 kg szükséges.
Módosítva: 9 éve
0