Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek megint.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
649
Pár szöveges feladatot nem értek.. Lenne valaki olyan kedves, és leírná, hogy hogyan is kell megcsinálni, illetve levezetné egyenletekkel? Megköszönném. Tehát, a feladatok:

1, "Egy egyenlő szárú háromszög egyik szöge egy másik szögének kétdzerese. Mekkorák lehetnek a háromszög szögei?"

2, "Melyik az a pozitív szám, amelyből 7-et kivonva és a különbséget 7-tel szorozva ugyanannyit kapunk, mintha 11-et vonunk ki és a különbséget 11-gyel szorozzuk?"

3, "Dávid az állatkerti séta után a következőket állapította meg.

•Barnamedve háromszor annyi volt, mint pandamaci, a csimpánzok négyszer annyian voltak, mint a párducok.
Hány barnamedve, pandamaci, csimpánz és párduc volt az állatkertben, ha Dávid ezekből a fajtákból összesen 18-at számolt?"

Köszönöm a segítséget. :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, 6.oszt
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.
A háromszög belső szögeinek összege 180°, legyen egyik szöge: x; másik szöge dupla akkora, azaz 2x; és még a 3. szög legyen x.

x+2x+x=180
4x=180 /:4
x=45

Szögei:
x=45°
2x=90°
x=45°

2.
Legyen a pozitív szám x.

(x-7)*7=(x-11)*11 /felbontjuk a zárójelet
7x-49=11x-121 /+121
7x+72=11x /-7x
72=4x /:4
18=x

A szám 18.
Ellenőrizzük
(18-7)*7, ennek kell egyenlőnek lennie a (18-11)*11-el
77=77
A megoldás helyes

3.
Feltételezem, hogy 6. osztályban nincs két ismeretlenes egyenlet, így a párduc-panda egyenlő (x). Különben egyik y lett volna
Legyen panda: x
Barnamedve: 3x
Csimpánz: 4x
Párduc: x
1x+3x+4x+1x=9x

18:9=2
Egy x értéke 2, ekkor:

Panda: 1*2=2
Barnamedve: 3*2=6
Csimpánz: 4*2=8
Párduc: 1*2=2
Módosítva: 9 éve
1