Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék kérni kémiából

Főoldal » Középiskola » Kémia
364
1. 3 mol Mg elégéséhez hány gramm oxigénre van szükség és mennyi MgO keletkezik?
2. 320 g MgO keletkezéséhez hány gramm oxigénre és hány gramm Mg-ra van szükség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`A_(Mg)` = 24,3 `g/(mol)`

`M_(MgO)` = 40,3 `g/(mol)`

1,

2 Mg + `O_2` = 2 MgO

3 mol Mg elégetéséhez `3/2` mol `O_2` szükséges, ami `3/2*32` = 48 g.

Keletkezik 3 mol MgO, ami `3*40.3` = 120,9 g.

2,

320 g MgO az `320/40.3` = 7,94 mol

Ehhez szükséges 7,94 mol Mg, ami `7.94*24.3` = 192,95 g.

Szükséges `7.94/2` = 3,97 mol `O_2`, ami `3.97*32` = 127,05 g.
0