Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika geometria talalos kerdes

Főoldal » Középiskola » Matematika
572
Üdv Mindenkinek! A következő kerdessel fordulnek hozzátok/önökhöz, Egy körben egy 11 mm-es húr 2:3 aranyban oszt egy 10 mm-es húrt. Mekkora részekre osztja a rövidebbik húr a hosszabik húrt? A feladatoneleg sok mulik, le kell vezetnem, hogy-hogy jott ki, koszonom szepen a segitsegeket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A 2:3 arány legyen: 2x és 3x, ez lesz 10
2x+3x=10
5x=10 /:5
x=2

Azaz egyik 2*2=4; másik 3*2=6 mm hosszú szakasz.
0

Egyelőre sajnos nem jövök rá a megoldásra, mármint hogy hogyan lehetne levezetni. Csináltam egy Geogebrás ábrát hozzá, abból az az érdekesség látszik, hogy a kör sugarától függetlenül 3:8 arányban lesz osztva a 11 mm-es húr.
Itt a geogebra link:
https://www.geogebra.org/m/fPHPqBWK
(DC=3, CE=8)
1